Afleveringen

March 30, 2023

Sarah Puozzo - Over Eten #76

Als Belgisch-Italiaanse ligt de Italiaanse keuken nauw aan het hart van Sarah Puozzo. Opgegroeid met handen in de gnocchi en een nonna die thuis pasta maakte voor de familie, is het niet helemaal verwonderlijk dat ze een opre...

Episode page
March 16, 2023

Belhop - Over Eten #75

Belgie is een bierland, hop is een van de belangrijkste ingredienten in dat Belgische bier en Poperinge is de hoppestreek bij uitstek. Drie waarheden die iedereen wel kent, maar dat wil niet zeggen dat we daarom goed weten ho...

Episode page
March 2, 2023

Angelo Dorny - Over Eten #74

Deze jonge kerel staat dan misschien wel in het woordenboek met zijn foto naast de definitie van de uitdrukking "Groene vingers", maar dat is niet zomaar gekomen. Van jongsaf aan werd Angelo Dorny begeleid door zijn pepe in d...

Episode page
Feb. 16, 2023

Michael Vrijmoed - Over Eten #73

Michael Vrijmoed is vandaag met zijn restaurant Vrijmoed na 10 jaar een gevestigde waarde geworden in Arteveldestad Gent. Als klein ventje stond hij thuis taarten te bakken en was hij graag met zijn handen bezig, maar na de h...

Episode page
Feb. 2, 2023

Mangalica Varkens, Hof Ter Meulen - Over Eten #72

Carl Adriansens had ooit een klassieke varkensboerderij. En hij boerde graag. Hij nam de boerderij over en zijn buikgevoel gaf aan dat er iets mis was met de manier waarop hij aan landbouw deed. Tot hij boer werd, boerde hij …

Episode page
Jan. 19, 2023

Kaasaffineurs Van Tricht - Over Eten #71

Er zijn woorden die op zich niet veel betekenen, maar zet ze samen en je trekt meteen de aandacht van mensen rondom je heen. Kazen Van Tricht is zo een woordencombinatie. Frederic Van Tricht is derde generatie in het familieb...

Episode page
Jan. 5, 2023

Ottercider - Over Eten #70

Ottercider heeft, just for the record, niets te maken met deze knoddige dieren. Toon, de drijvende kracht achter Ottercider houdt wel van otters en er is iets voor te zeggen, maar Ottercider is vooral een eerlijk merk op basi...

Episode page
Dec. 22, 2022

Marlies Beckers - Over Eten #69

Marlies Beckers is culinair journaliste voor onder andere de Gazet Van Antwerpen, Libelle en Trends Style Magazine; de weekendbijlage van De Tijd. Dat ze hierdoor een heel uiteenlopende schrijfstijl heeft spreekt voor zich, m...

Episode page
Dec. 8, 2022

Het Slakkenhof, wijngaardslakkenkwekerij - Over Eten #68

"Slekke, komt uutgekropen; slekke, komt uut de groend!", zong West-Vlaams zanger Johnny Turbo. In Het Slakkenhof te Langdorp, nochtans ver van West-Vlaanderen, is dit bijna een dagelijkse realiteit. Langzaam maar zeker kruipe...

Episode page
Nov. 24, 2022

Ghina Bazzi, Beirut Nights - Over Eten #67 (English spoken)

Ghina Bazzi wordt af en toe al eens de ambassadrice van de Libanese Keuken genoemd. Nadat ze eerst in klassieke Franse en Italiaanse keukens gewerkt had, werd het tijd voor Ghina om terug te keren naar haar roots. Niet letter...

Episode page
Nov. 10, 2022

Piet Huysentruyt - Over Eten #66

Er zijn weinig gasten in deze podcast voor wie het moeilijk is om een intro voor te schrijven, maar dit is wel een die in deze categorie thuishoort. Vlaanderen's eerste celebrity chef, sterrenchef, schilder, muziekliefhebber,...

Episode page
Oct. 27, 2022

Greenway, Paul Florizoone - Over Eten #65

1 november is World Vegan Day, het kleine zusje van World Vegetarian day. Op vlak van vegetarisme en veganisme was Greenway een pionier in Vlaanderen. In 1997, een eeuwigheid geleden op vlak van veggie food, ging het eerste r...

Episode page
Oct. 12, 2022

Whisky Bottelaar Bert Bruyneel, Asta Morris - Over Eten #64

In de wereld van Whiskyclubs en -magazines is Bert Bruyneel al lang geen onbekende meer. Zijn bottelingen van Asta Morris, Rasta Morris, Asta Maurice en Maman Brigitte worden telkens op goede reviews onthaald en hij zelf is e...

Episode page
Sept. 29, 2022

Sandra Bekkari - Over Eten #63

Wat kan ik nog schrijven dat nog niet neergepend werd over mijn gaste van vandaag? Vlaanderens bekendste voedingscoach Sandra Bekkari is gekend omwille van haar SANA methode, die ze in -ondertussen- 11 boeken met tal van rece...

Episode page
Sept. 15, 2022

Struisvogelboerderij Schobbejakshoogte, Over Eten #62

Bert Neirinck is geobsedeerd door vogels. Al van jongsaf had hij een voorliefde voor deze gevleugelde dieren en toen de kans zich voordeed om struisvogelkuikens te bekijken sloeg de vlam in de pan. Sinds dat moment, een goeie...

Episode page
Sept. 1, 2022

Herwig Van Hove - Over Eten #61

Toen ik opgroeide in de jaren 90 was er elke zondag een kookprogramma op televisie. In een groot kwartier, omgerekend, 1000 seconden; kookte Herwig Van Hove een gerechtje en praatte Felice Damiano, het alter ego van Dre Steeg...

Episode page
Aug. 4, 2022

Sofie Dumont - Over Eten #59

Sofie Dumont is een naam die een begrip geworden is. Wat begon met opleidingen in 's lands beste hotelscholen, leidde na een aantal jaar tot de titel van Ladychef of the Year in 2009. Voor de meeste koks houdt het …

Episode page
July 21, 2022

Libelle Lekker, Karolien Van Dinter - Over Eten #58

Twee meisjes op het strand, ze lezen modebladen. Woorden van Raymond Van Het Groenewoud, maar hier in Oostende des te toepasselijker. Het is quasi onmogelijk om geen magazines te zien bij de vele zonnekloppers, maar het zijn ...

Episode page
July 7, 2022

Luc Bellings - Over Eten #57

Luc Bellings eet zichzelf al enige jaren een weg van De Panne tot Het Zwin. De beste brasserieën die hij op zijn weg tegenkwam, heeft hij nu gebundeld in een boek, dus dat is een perfect excuus om hem voor …

Episode page
June 23, 2022

Sarah "Biggie" Lemke, De Superette - Over Eten #56

Meer nog dan het gezicht van De Superette, de bakkerij van Kobe Desramault in Gent, is Sarah Lemke het kloppende hart. Zij houdt het vuur aan in de oven, kneedt, bakt, verkoopt, managet de boel en ze zorgt er elke …

Episode page
June 9, 2022

Jaan Dekempeneer, Cafepraat; Dé HORECA podcast - Over Eten #55

Wie luisterde naar de Over Eten Nerdland special, die hoorde Jaan reeds aan het werk en in gesprek met me. Jaan Dekempeneer is mede-eigenaar van G-huis in Melle, DJ, organisator, part time stand up comedian, presentator, mark...

Episode page
May 26, 2022

Hendrik Dierendonck - Over Eten #54

Hendrik Dierendonck is een van 's lands best gekende beenhouwers. Hij slaagde er in een goeie 20 jaar tijd de familienaam tot een merk uit te bouwen en toch trouw te blijven aan zijn roots. Dat komt bijvoorbeeld goed tot …

Episode page
May 12, 2022

Daniel De Rycker, Bijenhouder en Stadsimker - Over Eten #53

Daniel De Rycker was op zoek naar een nieuwe hobby om tijdens zn pensioen uit te oefenen. Dat deze zou leiden tot erkenningen zoals Krak van het Jaar in zijn gemeente Gistel, erkenning als 100% streekproduct, bekroning tot St...

Episode page
April 28, 2022

La Plaza Cocina, The World's first Mexican Cuisine Museum - Over Eten…

Mexican cuisine is hot and trendy and an amalgam of influences from all over the globe at different crossroads of history. At the same time, Mexican cuisine has been declared intangible cultural heritage of humanity by UNESCO...

Episode page
April 14, 2022

Pacha Greens Microgroenten - Over Eten #51

Tom De Windt is op een missie om met een minimum aan plant een maximum aan smaak op het bord te toveren. In zijn Gentse stadsboerderij kweekt hij microgreens; plantjes die net uitgekomen zijn en alles geconcentreerd in zich h...

Episode page
March 31, 2022

Willem Hiele - Episode 50

Willem Hiele; dichter, kunstenaar, surfer. Maar ook top chef, bekroond met allerlei akkolades, van Gault & Millau tot OAD Top European Restaurants, 77e in de top 100 van World's 50 Best Restaurants en ook een chef die vorig j...

Episode page
March 17, 2022

Tomasu sojasaus - Over Eten #49

Sojasaus bestaat al 2000 jaar en wordt voornamelijk met Japan en andere Oosterse landen geassocieerd. Groot was dus mijn verbazing om te horen dat in Rotterdam misschien wel de enige Europese sojasausbrouwerij bestaat. Tomas ...

Episode page
March 3, 2022

Holy Shroom Paddenstoelenkwekerij - Over Eten #48

De Sint Amanduskerk in de Antwerpse Seefhoek staat op heilige grond. Onder die grond, in de kelders, bruist het van het leven. Verschillende verenigingen vonden er een thuis, en een daarvan is Holy Shroom. Een stadsboerderij ...

Episode page
Feb. 17, 2022

Omegabaars - Over Eten #47

Stijn Van Hoestenberghe is een viskweker met een missie: 's werelds meest duurzame vis kweken. Al van jongsaf was hij gefascineerd door de onderwaterwereld. Hij begon te duiken en zag met eigen ogen hoe prachtig die wereld on...

Episode page
Feb. 3, 2022

Elixir D'Anvers - Over Eten #46

Toen ik als kleine snotter bij mijn grootouders was met de ganse familie, stond er vaak een achthoekige fles met een gele vloeistof op tafel. Later zag ik die fles ook nog in Thuis voorbijkomen maar vergat ik het een …

Episode page
Jan. 20, 2022

Jonas Kellens, Sake Sommelier en Gastheer van het jaar 2021 - Over Et…

Jonas Kellens, door Gault & Millau uitgeroepen tot "Gastheer van het Jaar 2022", is medezaakvoerder van Dim Dining, eerder door diezelfde Gault & Millau bekroond met de titel van "Aziaat van het Jaar". Jonas begon zijn carrie...

Episode page
Jan. 6, 2022

Michael Sels, Lekker Lang Leven - Over Eten #44

Michael Sels werkt als hoofddietist voor het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Daarnaast is hij ook nog eens auteur en tv chef met een missie om ons lekker lang te doen leven. Aan het begin van een nieuw jaar nemen heel veel...

Episode page
Dec. 23, 2021

Regula Ysewijn - Over Eten #43

Regula Ysewijn is moeilijk uit de culinaire wereld weg te denken tegenwoordig. Auteur, culinair historicus, verzamelaar van oude kookboeken en speculoosmallen, foodfotograaf, verdediger van de Britse Keuken, podcaster, presen...

Episode page
Dec. 9, 2021

Wim Ballieu, Balls & Glory - Over Eten #42

Wim Ballieu is vooral gekend van zijn restaurantketen Balls & Glory. Maar voor hij met zijn ballen heel Belgie veroverde, had hij al een behoorlijk traject achter de rug. In deze podcast kijken we terug op Wims culinaire fund...

Episode page
Nov. 25, 2021

Olivier Willems, Gault & Millau Chocolatier 2021 - Over Eten #41

Sinterklaas is zo'n typische chocolade periode, dus leek het me vanzelfsprekend om te praten met Olivier Willems, verkozen door Gault & Millau tot Chocolatier van het Jaar 2021. Als kleine ukkepuk wou Olivier eigenlijk bakker...

Episode page
Nov. 11, 2021

'T Reigershof; Vlaanderens eerste bio geitenboerderij - Over Eten #40

Renaat Devreese is een man met een passie als geen ander voor geitjes. Maar ook voor anders en beter boeren. Al meer dan 30 jaar bouwt hij aan de weg om zijn geiten gezond te laten groeien, zonder gebruik van …

Episode page
Oct. 28, 2021

Katinka Lansink Dodero, Ceviche Ceviche - Over Eten #39

Katinka Lansink Dodero heeft als missie de Peruaanse keuken te vertegenwoordigen en de Goede Boodschap ervan te brengen naar eenieder die wil proeven en luisteren. Haar instagram project @cevicheceviche zorgde ervoor dat ze e...

Episode page
Oct. 14, 2021

Barbara Serulus - Over eten #38

Het is onmogelijk om Barbara Serulus in 1 categorie te omschrijven. Deze culinaire duizendpoot heeft een palmares om U tegen te zeggen. Ze is voornamelijk culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend, maar ...

Episode page
Sept. 30, 2021

Saskia Neirinckx, The Wicked - Over Eten #37

De Vlaamse horeca en gastronomie komen langzaamaan weer op kruissnelheid en ook tal van evenementen worden weer opgepikt. Zo wordt volgende week op 5 oktober in Antwerpen The World's 50 Best Restaurant awards uitgereikt. Het ...

Episode page
Sept. 16, 2021

Ran Van Ongevalle - Over Eten #36

Ran Van Ongevalle is een bartender met een naam die over onze landsgrenzen heen klinkt als een bel. In de wereld van cocktails en lekkere drankjes dan toch. Ran groeide als bartender onder het toeziend oog van Papa Jan en …

Episode page
Sept. 2, 2021

Stijn Deschacht - Over eten #35

Deze aflevering van Over Eten is een heel bijzondere: voor zijn verjaardag is host Stijn Deschacht voor één keer zelf te gast bij zijn eigen podcast. Hij krijgt vragen voorgeschoteld door culinair journalist Barbara Serulus d...

Episode page
Aug. 19, 2021

Ana Paula Bartolluci, Winemaker Chandon Argentina - Over eten #34

Ana Paula Bartolucci is een jonge wijnmaker bij het prestigieuze Chandon Argentinie en dan ook nog eens de eerste vrouw in die rol! Chandon, als dochterbedrijf van het gekende Moet-Chandon champagnehuis, maakt als sinds 1959 ...

Episode page
Aug. 5, 2021

Etienne Vanbillemont, Noordzeevisser - Over eten #33 (West-Vlaams ges…

Etienne Vanbillemont heeft 49 jaar gevist. In al die jaren zag hij heel veel water, heel veel garnalen en nog veel meer vis. We hadden het over de manier van vissen, de verschillen tussen toen en nu en de vele …

Episode page
July 22, 2021

Tor Royal, Fruits De Terre - Over Eten #32

Insecten worden in tal van landen geconsumeerd als deel van het dagelijks dieet. Duizenden soorten insecten zijn makkelijk te kweken, een uitstekende bron van eiwit en vooral ecologisch zeer sterk te verantwoorden. Lies Hacke...

Episode page
July 8, 2021

The Messy Chef Jelle Beeckman - Over eten #31

Jelle Beeckman is beter gekend op sociale media als The Messy Chef. Zijn vlotte, losse stijl gecombineerd met zijn smakelijke gerechtjes zorgden er in een mum van tijd voor dat hij een trouwe schare volgelingen opbouwde op In...

Episode page
June 24, 2021

De Bitterballenkoningin - Over eten #30

Ilona De Wit werd door medebloggers gekroond als Bitterballenkoningin, en terecht denk ik dan. Ze zorgde ervoor dat bitterballen als UNESCO immaterieel erfgoed werden opgenomen, dat er een heuse Nationale Bitterballendag best...

Episode page
June 10, 2021

Mostaard Wostyn - Over eten #29

Piet Wostyn staat aan het hoofd van Mostaard Wostyn in Torhout, een familie bedrijf die al meer dan 150 jaar lang mosterd maakt op de traditionele manier. Mosterd is dan wel een van onze gekendste smaakmakers, maar hoe wordt ...

Episode page
May 27, 2021

Filliers, van korrel tot borrel - Over eten #28

De slogan "Van korrel tot borrel" is de perfecte omschrijving wat er precies gebeurt bij Stokerij Filliers. Vincent Schietse neemt me mee doorheen het volledige proces van graankorrel tot jenever, whisky of gin. Hoe krijg je ...

Episode page
May 13, 2021

Yvo Kouwenhoven, Tuinderij Bietenrood - Over eten #27

Yvo Kouwenhoven leerde ik kennen toen ik aan het begin van mijn carriere als geluidstechnicus zoveel mogelijk wilde touren. Ik ken hem als een super sympathieke, geengageerde, ambitieuze en all-round fantastisch persoon. Hij ...

Episode page